Nuffnang

Tuesday, September 7, 2010

Zakat Fitrah 2

Menjawab kepada persoalan yang ditimbulkan oleh saudara Rizal dibawah, gua dengan ini memetik huraian mengenai kemusykilan ini yang diambil daripada blog rasmi Lembaga Zakat Selangor. Semoga ianya dapat memberikan manfaat kepada kita semua.

Soalan:

Saya agak terkejut apabila mendapat tahu, zakat boleh dilunaskan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) bahkan melalui bayaran atas talian (on-line) di internet. Saya musykil akan hukumnya, kerana tiada lafaz akad dilakukan?

Jawapan:

Sebenarnya inilah bukti Islam adalah agama yang meraikan perubahan. Inilah manifestasi fleksibeliti Islam. Inovasi dan teknologi sebenarnya membantu perlaksanaan ibadah agar menjadi lebih mudah.

Di dalam amalan berzakat, ramai juga umat Islam yang terkeliru. Adakah akad iaitu lafaz niat dan lafaz terima itu satu kewajipan?

Hakikatnya, zakat adalah ibadah wajib yang tidak mensyaratkan akad sebagai syarat sah. Ia bukanlah amalan harus, seperti pernikahan yang mewajibkan ijab dan Kabul (akad nikah). Maka, hukum akad dalam amalan zakat adalah sunat sahaja.

Zakat seseorang sah di sisi syariat apabila berlaku dua perkara, iaitu niat berzakat dan pemindahan harta zakat. Maka, apabila berzakat menerusi medium seperti di atas, niat sudah berlaku dan pemindahan pegangan harta (wang) juga telah berlaku. Maka, sahlah zakat tersebut. Wallahua’lam.

1 comment:

Mr_Rizal said...

terima kasih.. ku sudah faham dan selamat menyambut aidilfitri, salah silap harap dimaafi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan