Nuffnang

Saturday, November 14, 2009

Atari



Gua masa kecil-kecil dulu memang hardcore main game. Ada dalam 3 4 kali juga gua bertumbuk dengan adik gua pasal berebut nak main game. Mak gua punya indicator pula senang. Kalau tv dah panas kena tutup tak boleh main. Ikut tarikh dalam gambar ni tahun 88 jadi masa ni umur gua baru 6 tahun. Nasib baik gua pandai main game Atari saja kalau tak mesti gua dah tak lekat kat rumah pasal pergi kedai kuda. Dan untuk pengetahuan gua ada 2 konsol Atari ni. Style kan ?

Dulu-dulu nak main game ni bukan senang. Dia punya joystick tak macam sekarang. Ada 2 function saja. Satu untuk lompat atau tembak satu lagi untuk bergerak depan belakang atau kiri kanan. Dia punya katrij pun boleh tahan mahal.Nak pilih game bukan boleh main pilih kat skrin tv macam tu saja. Kena ada skill tahap sama level dengan Macgyver. Dekat belakang katrij tu ada 3 suis. Kalau semua suis ke kiri dapat game bola. Suis semua ke kanan pula dapat game polis kejar pencuri. Kalau 1 suis ke kiri 2 suis ke kanan dapat game kata pula. Dia punya kombinasi tu memang dah boleh hafal. Tapi kadang-kadang tersalah juga. Biasalah kan ralat itu normal.

Dia punya game pula semua rata je. Zaman sekarang ni dipanggil 1D kot. Bunyi pun lebih kurang bunyi buzzer je. Tapi nak buat macam mana kan. Zaman tu siapa ada Atari memang boleh berlagak dengan member-member sekolah. Dia punya tahap nak dengar kalau ada katrij game baru beli memang sama tahap macam nak dengar cerita orang baru balik dari Mekah. Memang khusyuk.

Hari tu masa gua balik kampung gua cuba cari balik benda ni tapi tak jumpa. Memang dah kena buang la agaknya. Kalau ada lagi pun gua tak tau tv sekarang support ke tak.

Ni spesifikasi Atari yang gua punya

Company              Atari
Type                     TV-game
Year                     1977
CPU                     6507
Speed                   1.19 MHz
RAM                    128 bytes
ROM                    4 KB max
Media                   cartridge
Controllers            2 joysticks, 1 firebutton each
Graphic modes     160x102
Colors                  128 colors (16 colors with 8 intensity levels each)
Sound                   2 mono channels

The Atari 2600 Jr. was introduced in 1986 with a new ad campaign and a new design for the aging system. This is almost identical to the first edition 2600 Jr. except that the Rainbow on the metal plate is wider. It came in a small silver box, and can also be found in a red box.  Once again it has the same functionally as other Atari models, just a difference in appearance.

Gua malas nak cerita banyak tapi korang tengok dia punya speed 1.19 MHz je bai. Banding dengan PS3 sekarang ni PowerPC-base Core @3.2GHz

Haih...

2 comments:

cik EPAL said...

terror sangat ke main game tuuu??

btw, i link u k ;)

Bogus said...

kalau tak terror takkan sampai nak dekat 6 biji joystick silih berganti...hik3

ok thanks...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan